Όλος ο Προορισμός του Κάτω Νευροκοπίου είναι γεμάτος από δάση απίστευτης ομορφιάς με μοναδική ποικιλία χλωρίδας που κάνουν τα μαγευτικά τοπία που δημιουργεί η Φύση, να αλλάζουν χρώματα κάθε εποχή του χρόνου, μαγεύοντας τον επισκέπτη. Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά τέτοια δάση είναι τα εξής:  

Δάσος Σημύδας

Στα βορειοανατολικά όρια του Προορισμού του Νευροκοπίου, μετά τον οικισμό της Μικρομηλιάς και μετά τα δάση με τις οξιές και τους δρύες, ξεκινάει το μεγαλύτερο αμιγές δάσος σημύδας στην Ελλάδα. Είναι τμήμα του Εθνικού Πάρκου της Ροδόπης και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή Natura 2000. Eκτός από την υπόλοιπη χλωρίδα, σημαντική είναι η ιδιαίτερα πλούσια ορνιθοπανίδα αλλά και η πανίδα γενικότερα με μεγάλη ποικιλία μεγαλύτερων και μικρότερων ζώων, με την παρουσία της Αρκούδας να ξεχωρίζει.  

Δάσος Κύκλας

Δάσος πλατύφυλλων στα δυτικά του Προορισμού, που ξεκινάει από τον οικισμό της Κάτω Βροντούς, περνάει δίπλα από τον οικισμό του Περιθωρίου για να φτάσει μέχρι τις παρυφές της Λίμνης Καταφύτου στα βόρεια. Φιλικό στον επισκέπτη, αποτελεί μέρος του μονοπατιού Ε6 (Α’ Τμήμα “Κάτω Βροντού – Βαθύτοπος”). Σημείο αναφοράς και ξεκούρασης το ομώνυμο δασικό εργοτάξιο.  

Δάσος Κουρί

Στο νοτιοανατολικό μέρος του Προορισμού, στην όδευση του Μονοπατιού Ε6 από τον οικισμό του Βώλακα προς το Όρος Φαλακρό, βρίσκεται το δάσος Κουρί. Οξιές και μαύρη πεύκη δίνουν τον τόνο της χλωρίδας που εντυπωσιάζει και δημιουργεί το πλαίσιο για την πλούσια πανίδα.  

Δάσος Τσακαλίνας

Ξεκινώντας από τα βορειοανατολικά όρια του οικισμού του Κάτω Νευροκοπίου, στο κέντρο σχεδόν του Προορισμού, βρίσκεται το δάσος της Τσακαλίνας. Ο δρόμος που οδηγεί προς τον οικισμό Λιβαδάκι αλλά και προς τον οικισμό των Λευκογείων το κάνουν ακόμη πιο προσιτό. Άξιο αναφοράς το ξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων με την μοναδική θέα και το μονοπάτι που οδηγεί εκεί (3 ώρες περπάτημα περίπου / 1 ώρα και 30 λεπτά η κάθε κατεύθυνση) και εμπνέει και για άλλες δραστηριότητες (τρέξιμο, ποδήλατο βουνού). Σημαντικό το πανηγύρι και το σχετικό τοπικό έθιμο, στις 6 Μαρτίου.