Ερειπιώνας “Σανατόριο” Γρανίτη

Στα δυτικά του οικισμού του Γρανίτη, την δυτική είσοδο του Προορισμού του Κάτω Νευροκοπίου στο τέλος ενός όμορφου μονοπατιού που ξεκινάει από τον οικισμό βρίσκεται ο ερειπιώνας του “Σανατορίου” με την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική. Η κατασκευή του εντυπωσιακού κτηρίου αποφασίστηκε το 1929, ως κέντρου θεραπείας της φυματίωσης λόγω του εξαιρετικού κλίματος της περιοχής.

Το υπόγειο και ο πρώτος όροφος από λευκή πέτρα κατασκευάστηκαν και εγκαινιάστηκαν το 1939 και σταμάτησαν με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να μην ολοκληρωθεί ποτέ.

Η φύση έχει κάνει την αργή αλλά αποτελεσματική δουλειά της και το αποτέλεσμα είναι ένας πολύ ενδιαφέρον, σχεδόν απόκοσμος ερειπιώνας πνιγμένος μέσα στα έλατα και στις οξιές, με την επιβλητική κορυφή του Αγ. Παύλου (υψόμετρο 1.770 μ) να είναι ορατή. Η πανίδα που αλλάζει χρώματα όλο το χρόνο, με ιδιαίτερη αναφορά στις πεταλούδες, αλλά και το διπλανό μικρό ξωκλήσι του Αγ. Γεωργίου, ολοκληρώνουν το σκηνικό που δεν θα αφήσει ασυγκίνητο τους επισκέπτες και τους λάτρες της φωτογραφίας.

Γιατί προτείνεται: Για την αρχιτεκτονική του, την ιδιαίτερη αύρα του ερειπιώνα , την ομορφιά του αλλά και του τοπίου γύρω του.

Δραστηριότητες: Το όμορφο, εύκολο μονοπάτι από τον οικισμό του Γρανίτη μέχρι το “Σανατόριο” ενδείκνυται για πεζοπορία (περίπου 1 ώρα περπάτημα, 25-30 λεπτά η κάθε κατεύθυνση), αλλά και για τρέξιμο και ποδήλατο. Ακόμη, βρίσκεται πάνω στην όδευση των μονοπατιών του Γρανίτη, και αποτελεί σημείο της διαδρομής του ορεινού αγώνα “Granitis Trail”.