Από τα ψηλότερα βουνά της Ελλάδας και το πιο ψηλό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το όρος Φαλακρό δεσπόζει στο βορειοδυτικό τμήμα του Προορισμού Νευροκόπι. Η ψηλότερη κορυφή του “Προφήτης Ηλίας” σε υψόμετρο 2.232μ είναι ορατή από μεγάλο μέρος της Περιφερειακής Ενότητας της Δράμας αλλά και από την πόλη. Προσιτό και φιλικό στον επισκέπτη κάθε εποχή του χρόνου καθώς το αυτοκίνητο φτάνει μέχρι τα 1.750 μέτρα υψόμετρο, συνδυάζει εναλλαγή τοπίων που φτάνουν μέχρι το σπάνιο για την χώρα μας αλπικό, και το κάνουν γοητευτικό σε όλους. Αντίθετα με το ό,τι υπαινίσσεται το όνομά του, διαθέτει πλούσια βλάστηση και φιλοξενεί εντυπωσιακή πανίδα με την ορνιθοπανίδα του να είναι από τις πιο πλούσιες στην Ελλάδα. Μαζί με τον ποταμό του Νέστου που σχηματίζει την δασωμένη κοιλάδα του στα ανατολικά του, και την λεκάνη του Κάτω Νευροκοπίου που το χωρίζει από το άλλο σημαντικό βουνό, εκείνο του Όρβηλου στα δυτικά του αποτελεί ένα ολοζώντανο οικοσύστημα με αρκετά διαφορετικά μικροκλίματα και αξιοσημείωτη βιοποικιλότητα. Γι’αυτό σημαντική έκτασή του αποτελεί προσταυόμενο βιότοπο του Νatura 2000. Γεμάτο με αλπικά και υποαλπικά λιβάδια, πεδινά πλατώματα που γεμίζουν με αγριολούλουδα κάθε άνοιξη, θαμνότοπους και εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς είναι ιδανικό για εξερεύνηση και περπάτημα.  

Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού

Η περιοχή κοντά στην κορυφή του όρους Φαλακρού, φιλοξενεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού που λειτουργεί κατά περιόδους τη χειμερινή περίοδο και διαθέτει lifts, αρκετές πίστες με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας, 2 σαλέ στη βάση τουμε το ένα να λειτουργεί και ώς εστιατόριο και ένα στην κορυφή του. Ακόμη, στην πορεία προς την κορυφή υπάρχει καφέ που λειτουργεί ακόμη και όταν το Χιονοδρομικό είναι εκτός λειτουργίας. Το χίονι του θεωρείται κορυφαίας ποιότητας.  

Χιονότρυπα

Εμβληματικό σημείο στην ίδια διαδρομή από τη βάση του Χιονοδρομικού προς την κορυφή του Φαλακρού, είναι η Χιονότρυπα στα 2.100 μέτρα υψόμετρο, κάτω από την κορυφή. Καταβόθρα που γκρεμίστηκε η κορυφή της δημιουργώντας ένα μεγάλο άνοιγμα και με τον πάγο και το νερό να διαβρώνουν το μάρμαρο στο υπέδαφος, διαμορφώθηκε ένα από τα πιο βαθιά βάραθρα της Μακεδονίας με 111 μ. βάθος όπου το χιόνι είναι αιώνιο καθώς δεν λιώνει ποτέ.