placeholder
TRAVELSCRAPBOOK: Κάτω Νευροκόπι

Μήπως αναζητάς έναν εναλλακτικό προορισμό στη Βόρεια Ελλάδα; Μήπως θέλεις να περάσεις μοναδικές διακοπές μέσα στη φύση; Τότε, το Κάτω Νευροκόπι Δράμας, είναι το ανεξερεύνητο μέρος που ψάχνεις. Ναι, σίγουρα μόλις ακούς Νευροκόπι σου έρχονται στο μυαλό χαμηλές θερμοκρασίες. Όχι άδικα, μιας και αποτελεί την πιο κρύα περιοχή της χώρας και κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλές. Αποτελεί όμως έναν ξεχωριστό προορισμό το καλοκαίρι που σίγουρα δεν σου είχε περάσει από το μυαλό. Βρέθηκα εκεί 3 ημέρες, περιηγήθηκα στα χωριά της περιοχής, και σου προτείνω ένα οδοιπορικό που σίγουρα θα σε κάνει να θες να επιστρέψεις ξανά.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΣ

Στο Κάτω Νευροκόπι μπορείς να φτάσεις με δύο τρόπους. Πρώτον, οδικώς από οποιοδήποτε μέρος της ηπειρωτικής χώρας. Από την Αθήνα, το Κάτω Νευροκόπι απέχει 640χλμ. Ωστόσο, μπορείς να μειώσεις λίγο το χρόνο, σε περίπτωση που η βάση σου δεν βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα. Έτσι λοιπόν, υπάρχει η επιλογή του να πας αεροπορικώς μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Από εκεί, οδικώς, σε περίπου 2 ώρες θα έχεις φτάσει στον προορισμό σου μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή.

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Η φυσική ομορφιά είναι κάτι που σε κερδίζει αμέσως στον Δήμο Νευροκοπίου. Όπου και αν βρεθείς, θα αντικρίσεις πυκνή βλάστηση, ποτάμια, λίμνες αλλά και ελεύθερα άλογα, γουρουνάκια και αγελάδες. Αν πρέπει να επιλέξεις μια από τις 17 τοπικές κοινότητες του λεκανοπεδίου σαν βάση σου, προτείνω τον Βώλακα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 830μ. Το πρώτο που θα αντικρίσεις, είναι o οικισμός ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση και φυσικά και τα λατομεία στο βουνό που βρίσκεται ακριβώς από πίσω. Αν σου αρέσουν οι πεζοπορικές διαδρομές, από τον Βώλακα περνάει το μονοπάτι Ε6, όπου οδηγεί στο χιονοδρομικό Φαλακρό. Προσοχή γιατί για να το διασχίσεις χρειάζεσαι έμπειρο οδηγό.

Αν πάλι θέλεις να συνδυάσεις το βουνό με το υγρό στοιχείο, μπορείς να κατηφορίσεις προς το χωριό Ποταμοί. Εκεί, θα δεις την τεχνητή λίμνη των Ποταμών, θα περάσεις από τον Νέστο και τον παραπόταμό του τον Δεσπάτη ενώ στο ρέμα της Μάλουστας θα συναντήσεις ένα τοπίο παραμυθένιο.

Λίγο πιο έξω, θα συναντήσεις το Παγονέρι. Αμφιθεατρικά πετρόκτιστο χωριό στις πλαγιές του Φαλακρού. Το όνομά του προέρχεται από τις πολλές παγωμένες βρύσες του τόπου. Κοντά στην κεντρική πλατεία, έχει δημιουργηθεί ένα αυτοσχέδιο λαογραφικό μουσείο. Πέρα από τα παλιά αντικείμενα της καθημερινής ζωής, ενδιαφέρον έχει και το ότι  θα δεις μέσα από τις πιστές αναπαραστάσεις των δωματίων, πώς ζούσαν οι άνθρωποι και πως ήταν δομημένοι οι χώροι και η αρχιτεκτονική του τόπου.

Για τους φυσιολάτρες και μη, μια στάση στην τεχνητή λίμνη Κατάφυτου επιβάλλεται. Ιδανικό μέρος για περπάτημα και για πικ-νικ μέσα στη φύση.

Τέλος, ενδιαφέρον έχει μια στάση στο χωριό Εξοχή, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Βουλγαρία. Εκεί θα συναντήσεις ένα Αγγελοπουλικό σκηνικό. Μισοτελειωμένα σπιτάκια, απομεινάρια κατοικιών από το σχέδιο Μάρσαλ, στέκουν εκεί, αναμένοντας να βρουν νέα χρήση.

ΟΧΥΡΟ ΛΙΣΣΕ

Ξεχωριστής σημασίας για την περιοχή αποτελεί το Οχυρό Λίσσε.

Ένα από τα 21 οχυρά της αμυντικής γραμμής Μεταξά κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε περιμένει να το δεις από κοντά. Το Λίσσε είναι ένα οχυρό που δεν καταλήφθηκε ποτέ από τις εχθρικές δυνάμεις. Παραδόθηκε τον Απρίλιο ’41 μετά τη συνθηκολόγηση της Ελλάδας.

Εκεί σαν επισκέπτης ξεκινάς από το Μουσείο Λίσσε, στην είσοδο του οχυρού, όπου εκτίθεται ο οπλισμός της περιόδου του Β’ ΠΠ. Επιπλέον, σε εκείνο τον χώρο, μπορείς σαν επισκέπτης να παρακολουθήσεις και ένα μικρό ιστορικό ντοκιμαντέρ για τη μάχη του Λίσσε. Στη συνέχεια, ακολουθεί επίσκεψη μέσα στο ίδιο το οχυρό. Είναι κάτι που κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να παραλείψεις. Οι υπόγειες στοές του οχυρού ξεπερνούν σε έκταση τα 950μ. Δεν είναι όμως όλο το μήκος επισκέψιμο παρά ένα ειδικά διαμορφωμένο κομμάτι. Στη συνέχεια, κατεβαίνοντας από τον λόφο μην παραλήψεις να ολοκληρώσεις την επίσκεψή στο χωριό Οχυρό. Εκεί, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, μπορείς να δεις, μέσω εικονικής πραγματικότητας, σκηνές από την καθημερινότητα μέσα στο οχυρό. Όλα αυτά θα τα παρακολουθήσεις φορώντας τα ειδικά διαμορφωμένα γυαλιά και μέσα από μια μικρή αφήγηση-ταινία.

ΔΙΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟ

Στον Βώλακα θα συναντήσεις αρκετές επιλογές διαμονής. Προτείνω το “Μονοπάτι Ε6”, αν αναζητάς μια παραδοσιακή διαμονή. Αν πάλι θέλεις πολυτελή δωμάτια, το “Αλώνι του Κυρ-Θανάση” θα σε ανταμείψει το δίχως άλλο. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις και την εξαιρετική κουζίνα του. Στους Ποταμούς, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τηγανιτή πέστροφα στο “Κουτουκάκι της Κυρά Σόφης”. Ναι, ναι, τηγανιτή και πεντανόστιμη. Στο Κάτω Νευροκόπι, στον “Σιώρα”, θα απολαύσεις γευστικότατα ντόπια κρέατα, ενώ στο χωριό Γρανίτης, στον “Παράδεισο” θα δοκιμάσεις πιάτα μπουκιά και συχώριο. Φυσικά να μην ξεχάσεις να τιμήσεις και τα τοπικά προϊόντα. Όπως οι πατάτες Νευροκοπίου που θαρρώ δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Ωστόσο, υπάρχει και μεγάλη παραγωγή σε φασόλια ενώ θα βρεις και πολλά προϊόντα από Αρώνια και προτείνω να τα δοκιμάσεις όλα!

Πηγή: Τravelscrapbook